İlk yapılan duruşmada Sarraf’a, haklarının belirtildiği ve mahkeme hakimi Richard Berman’ın Sarraf’a bu şansı tanıdığı belirtildi.
Aylar sonra bu tür bir taleple mahkemenin karşına çıkmanın zamansız olduğu ifade edildi. Mahkeme hakimi Richard Berman’ ın, 2014 yılında Türkiye’ye geldiği zaman Rıza Sarraf’ın adını bile bilmediği belirtildi.
Sarraf'ın, reddi hakim talebinin söz konusu şartlardan dolayı kabul edilemileyeceğine karar verildiği açıklandı. Mahkeme kararında, Sarraf’ ın avukatlarının reddi hakim başvurusunun titizlikle ve ayrıntılarıyla incelediğini ifade edildi.
Hakim Berman’ ın, Türkiye’de katıldığı sempozyumda 28 ayrı konuşmacının yer aldığı vurgulandı.
Bu konuşmaların hiç birinde Rıza Sarraf, adının geçmediği belirtildi. Türkiye’de, başlatılan ve Sarraf’ ın, tutuklandıktan sonra suçsuz olduğu yönünde alınan kararla ilgili ve söz konusu davayla ilgili de tek bir konuşmanın sempozyumda konuşulmadığı vurgulandı.
Hakim Berman, “ Ne ben ne de diğer konuşmacılar bu konuyla ilgili tek kelime kullanmadık”, yorumunu yaptı.
Hakim Berman, gerekçeli kararında Türkiye’de, Rıza Sarraf’ın, tutuklanmasından iki yıl sonra bu sempozyumda yer aldığını belirtti. Davanın başında böyle bir sempozyuma katıldığını ayrıntılarıyla açıkladığını ifade etti.
Bu nedenlerden dolayı da davadan çekilmesini gerektiren bir neden olamayacağını savundu.
Berman, Sarraf’ın, avukatları tarafından öne sürülen söz konusu iddiaların tümüyle geçersiz olduğu yönünde görüş bildirdi.
Sarraf’ ın reddi hakim talebiyle ilgili vermiş olduğu ret kararını da üç maddeyle açıkladı.
- Sempozyumda Sarraf’ın, yargılandığı davayla ilgili hiç bir yorum yapılmadı. Sadece Türkiye’de hukukun uygulanmasındaki tutarsızlık dile getirildi. Bu hiç bir şekilde şu anda burada devam eden bir davaya etki edemez.
- Türk medyasına verilen demeçlerde, sempozyuma katılan kişiler tarafından Sarraf’ ın Türkiye’deki davasıyla ilgili hiç bir yorum yapılmadı.
- Türkiye’deki darbe girişiminden doğan ve bu daveti yapan avukatlık firmasının ‘FETÖ’ ile bağlantısı olmasının, ABD’de süren bir davayla hiç bir ilişkisi olamaz.
Berman, kararında yukarıda belirtilen üç ayrı nedenden ötürü kendisinin davadan çekilmesini gerektiren sebeplerin oluşmadığını ifade etti.
Sarraf’ın, reddi hakim talebinin kabul edilmemesine karar verdi.
Akbulut: ‘Amerikan adalet sisteminde hakimin davadan çekilmesi kolay değil’’
New York Barosu avukatı Cahit Akbulut, hakim Berman’ ın aldığı kararını , Amerika’nın Sesi’ ne değerlendirdi.
Akbulut,” 26 sayfalık bir karar görüyoruz. Reddi hakim talebinin yapıldığı günden beri savunduğumuz bir şeyi daha dile getirmek istiyorum. Amerikan adalet sisteminde bir hakimin davadan çekilmesi için kriterler çok kolay oluşmuyor. Bu konuda çok yüksek şartlar söz konusu” dedi.
Hakimin gerekçeli kararını tüm ayrıntılarıyla Amerika’nın Sesi’ ne değerlendiren Akbulut, şöyle devam etti: “ Mahkemenin birinci ret sebebi böyle bir talepte bulunulması için geç kalınması. Kararda böyle bir talepte bulunman gerekiyorsa bunu en çabuk bir şekilde yapman gerekir diye belirtiliyor. Reddi hakim talebinin tam dört ay sonra yapılması bile bu talebin reddedilmesi için başlı başına bir sebep olduğu kanısına varılıyor. Kararın ikinci bağlayıcı sebebi de, Sarraf’ın avukatı Brafman’ ın, açılış konuşmasında hakimin böyle bir toplantıya katıldığını bildiğini, araştırmayı yaptıklarını ve hakimin Türkiye’de yapılan sempozyuma katılmanın tarafsızlığına gölge düşürmeyeceğine ifade etmesinin bile tek başına bu talebin düşürülmesine yeterli bir neden oluşturacağı ifade ediliyor” dedi.
‘Siyasi beklentiler olabilir’
Akbulut, Sarraf’ın avukatlarının hakimin bu talebi ret edeceğini bile bile böyle bir girişimde bulunduğunu belirti. Avukatların kriterleri bu derece yüksek olan bir talepte bulunmalarının taleplerinin kabulünden ziyade daha farklı gerekçeleri olabileceğini vurguladi
Akbulut, sözlerini şöyle sürdürdü, “ Öncelikle temyiz yolunda bir avantaj elde etmek istemiş ve bu şekilde mahkeme sonucunda hakimin vereceği kararı itibarsızlaştırmak istemiş olabilirler. Davada verilecek kararın geciktirilmesine yönelik de olabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, dava süreciyle ilişkili yorum yapması bu davanın Sarraf’ ın açısından seyrini değiştirmiş olabilir. Erdoğan, hakim ve savcıyla ilgili suçlamalarda bulundu. ABD Başkan yardımcısıyla bir araya geldiğinde Sarraf davasını konuştu. Avukatlar, son yaptıkları hamlelerle siyasi beklentileri doğrultusunda zaman kazanmak istemiş de olabilirler. Tüm bu şartlara rağmen hakim bu davaya devam edecek. Avukatların bu tür girişiminin taktiksel olduğunu düşünüyorum. Davanın ilerleyen aşamalarında bu tür girişimlerin yenileneceğini düşünüyorum”
Sarraf 5 Ekim’de yeniden mahkemeye çıkacak
Sarraf’ın, reddi hakim talebi üzerine verilen karara göre Sarraf, davadan çekilmesini istediği hakim Berman’ın karşısına 5 Ekim’de yeniden çıkacak. Yapılacak duruşmada Sarraf’ın davanın düşürülmesi yönündeki talebi karara bağlanacak. 5 Ekim’de yapılacak duruşmada davanın düşürülmesi yönünde bir karar çıkmazsa, davanın aslına geçilmesi için yeni duruşma takvimi belirlenecek.