ABD'de federal yüksek mahkeme tarafından ülkeden sınırdışı edimesine karar verilen PKK'lı terörist İbrahim Parlak'ın sınırdışı edilme işlemi iki yıl ertelendi.
Erteleme kararının Amerikan İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano'nun onayı ile alındığı öğrenildi. Erteleme kararının siyasi olduğu iddia edilirken, Parlak'ın Amerikalı avukatı Anne Buckleitner, Amerikan İç Güvenlik Bakanlığı'nın erteleme kararını doğruladı. Avukat Buckleitne, Amerikan basınına yaptığı açıklamada, "Hükümetin bu konuda aldığı karar olağanüstü bir gelişmedir. Parlak'ın sınırdışı edilmesinin ertelenmesi kararı bakanlık tarafından bize ulaştırıldı" dedi.
-"ERTELEME KARARI SİYASİ"-
New York Barosu göçmenlik avukatı ve TADF (Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu) hukuk danışmanı Cahit Akbulut, Amerikan İç Güvenlik Bakanlığı'nın aldığı kararı sıradışı ve siyasi bir karar ve yargıya müdahale olarak değerlendirdi. Akbulut, konuyla ilgili ANKA'ya yaptığı açıklamada, "Bu Amerikan yargı sisteminin aldığı karara yapılan bir siyasi müdahaledir" dedi. Akbulut şöyle konuştu:
"ABD mahkemeleri tarafından alınan benzeri sınırdışı kararları bir üst mahkemeden de bozulmadıysa bu kararın infazına geçilir ve kişinin kısa bir süre içersinde sınırdışı edilir. Burada görülüyor ki, Amerikan İç Güvenlik Bakanlığı yukarıdan aldığı siyasi bir kararı uygulayarak Parlak'ın sınırdışı edilmesini iki yıl daha ertelemiş. Bu Amerikan yönetiminin aldığı bir karardır ve tamamen bağımsız yargının kararını hiçe sayarak terör örgütü bağlantılı bir kişiyi, siyasi kararla ısrarla koruyarak ödüllendirmiş ve iki yıl daha zaman kazandırmııştır."
-ÖCALAN'IN EMRİYLE SURİYE'DEN TÜRKİYE'YE EYLEM YAPMAK İÇİN SIZDI-
Parlak, PKK bölücü terör örgütü adına 1980 yılından itibaren 1988 yılına kadar Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde propaganda çalışmaları yaptı. PKK'nın Helve kampında, 3 ay süren örgütün askeri ve politik eğitimininin ardından, Suriye'de Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmede, Öcalan'dan Türkiye'ye sızıp eylem yapma emri aldı. Parlak ve Murat Karayılan'ın da aralarında bulunduğu PKK terör timi, 1988 yılında Suriye sınırından Türkiye'ye geçerken Jandarma ile girdikleri çatışmada iki askeri şehit etti. Çatışmadan sonra yakalanan İbrahim Parlak, 16 ay hapis yattıktan sonra, ABD'ye kaçarak burada siyasi iltica talebinde bulundu. Malatya DGM, daha sonra Parlak'ı 6 yıl hapse mahkum etmiş, cezasını tamamlaması için gıyabında tutukluma emri çıkartarak, ABD makamlarından Parlak'ın Türkiye'ye iadesini talep etmişti.
-TERÖRİST BAĞLANTISI ORTAYA ÇIKINCA ABD'DE TUTUKLANDI-
Parlak, 1991'de ABD'nin Michigan eyaletindeki Harbert kentine yerleşmiş, 1994'te aynı şehirde Gülistan adını verdiği kafenin işletmeciliğine başlamıştı. ABD'den siyasi iltica talebinde bulunan Parlak'ın, "yeşil kart" ve vatandaşlık için yaptığı başvurularda PKK'lı olduğunu gizlemesi ve iki askerin şehit edilmesinde suçlu bulunduğunun ortaya çıkması üzerine, yalan beyan verdiği saptanan Parlak'ın ABD vatandaşlığı işlemleri donduruldu. Parlak, 2004'te yalan beyan vermekten Amerikan Federal Soruşturma Bürosu(FBI) ve İç Güvenlik Bakanlığı tarafından gözaltına alındı. 10 ay cezaevinde kaldıktan sonra 50 bin dolar kefaletle serbest bırakılmasının ardından yerel mahkeme, Parlak'ın "göçmenlik başvurularında yalan söylediği ve başkalarının öldürülmesine yardımcı olduğu için sığınma talebinde bulunamayacağına, Türkiye'ye gönderilirse işkence göreceği iddiasının da kanıtlanamadığı için Türkiye'ye iadesine karar vermişti.
Karara itiraz eden Parlak için Cincinnati 6. Bölge Temyiz Mahkemesi de geçtiğimiz yıl 1991'de ABD'ye göç eden Parlak'ın, "yeşil kart" ve vatandaşlık için yaptığı başvurularda "PKK ile ilişkisini belirtmediği, yalan beyanda bulunduğu için sınır dışı edilmesi kararının uygun olduğu" hükmüne vardı.
-PKK'LI TERÖRİST ABD'DE ÖRNEK GÖÇMEN İLAN EDİLDİ-
Parlak için ABD'de tüm hukuk yolu tıkanınca Amerikalı politikacılar devreye girdi. Demokrat Senatör Carl Levin ile Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi milletvekili Fred Upton üç kez Parlak'ı ABD vatandaşı yapmak için Amerikan Senatosuna ve Amerikan Kongresine özel yasa önergesi verdi. Ancak PKK'lı Parlak'a Amerikan vatandaşlığının yolunu açan yasa senato ve kongre tarafından kabul edilmedi.
Demokrat Senatör Carl Levin ile Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi milletvekili Fred Upton tarafından verilen yasa önergesinde, PKK'lı terörist İbrahim Parlak için "O örnek bir göçmen iyi bir yurttaş, olmuştur" denildi. Kongre ve Senatoya verilen yasa önergesinde Parlak için "Türkiye'de 1980 yıllarda PKK'nın örgütsel faaliyetlerine katıldığını ve 1988 yılında Türkiye sınırında silahlı bir çatışmaya girdiğini bunun sonucunda Türkiye'de hapis yattığını kabul etmiştir. 1992 yılında göçmenlik bürosu, Türkiye'ye geri dönüş endişelerini haklı bularak siyasi sığınma isteğini kabul etmiştir. Parlak, ABD'de, iyi bir yurttaş, örnek bir göçmen ve yerel bir işadamıdır, ABD'de kalıp, cemiyet içerisinde onurlu yaşamını sürdürebilmelidir" denildi