Şu anda ABD’ ye turist vizesiyle giriş yaptım. Göçmenlik hukuku hakkında hiç bir bilgim yok. ABD’de yasal olarak yaşamam için YEŞİL KART (GREEN CARD) almam gerektiği söyleniyor. Bana kısaca “GREEN CARD” nedir söylermisiniz?
Green Card, Amerika Birleşik Devletleri’nde ömür boyu oturma ve çalışma izni veren resmi belgedir. Green Card, resmi adıyla Alien Registration Card (Daimi Oturma İzni) kişinin göçmenlik statüsünü gösterir. Green Card, Türk vatandaşlığınızı devam ettirmekle birlikte, Amerikan vatandaşlık haklarının bir çoğuna sahip olmanızı sağlar. Dileyen Yeşil Kart sahibi 3 veya 5 yıl sonra (yeşil kartı alma statüsüne göre) T.C. vatandaşlığını kaybetmeden ABD vatandaşı olabilir.
13 yıldır ABD’de yeşil kartlı olarak yaşıyorum. ABD vatandaşı olma hakkım olduğunu biliyorum ama ABD vatandaşlığının bana ne türlü avantajlar sağlayacağını tam olarak bilmiyorum. Bu konuda beni aydınlatır mısınız?
Yeşil Kartınızla ABD’de ömür boyu yaşayıp çalışabilirsiniz. Fakat ABD vatandaşı olmanızın size sağlayacağı ekstra avantajları vardır Bunları şöyle sıralayabiliriz;
Peki bu kadar avantaja rağmen ABD vatandaşı olmanın bir sorumluluğu yok mudur?
Tabiki ABD vatandaşı olmanın avantajları yanında bir takım sorumluluklarıda vardır. Bunlarıda şöyle sıralayabiliriz;
ABD, hem ABD’de yaşayan milyonlarca kaçak insanı dışarı atmaya çalışıyor, diğer tarafdanda Green Card lottosuyla binlerce insanı ABD’ye alıyor. Bunu niçin yapıyor?
Çoğunluğu göçmenlerden oluşan Amerika Birleşik Devletleri, her yıl dünyanın dört bir köşesinden göçmen kabul etmektedir. Ancak Çin, Filipinler, Hindistan ve Meksika gibi ülkelerden fazla sayıda göçmen alınması göçmen kabulünde birtakım dengesizliklerin ortaya çıkmasına sebep oldu. Dağılımdaki bu haksızlığı ortadan kaldırmak, kültür ve nüfustaki çeşitliliği artırmak ve göçmen kabulünü denetim altına alabilmek için, Amerikan Hükümeti 1990 yılından itibaren Yeşil Kart çekilişi olarak bilinen Diversity Visa Programını resmi olarak yürürlüğe koydu. Böylece fazla sayıda göçmen veren bazı ülkeler Green Card çekilişinden çıkarıldı. Türkiye gibi az sayıda göçmen veren ülkelerin şansı yükselmiş oldu. Her yıl Ekim ayının başında başlayan ve Kasım ayında sona eren çekiliş ile 55,000 kişiye Yeşil Kart verilmektedir.
20 yıldır green kartım var. Bir süredir ABD dışında yaşamakta ve çalışmaktayım. Amerika’da yaşamayı düşünmediğimden Türkiye’de bir Türk vatandaşıyla evlendim ve bir de çocuğumuz oldu. Geçenlerde ABD’deki bir firmadan çok güzel bir iş teklifi aldım. Bu iş teklifini kabul etsem, eşim ve çocuğumun green kartı veya vizeleri yok, benimle beraber olamayacaklar. Bu iş teklifinide kaçırmak istemiyorum. Ailemle beraber ABD yaşayarak çalışma şansım nedir? Neler yapabilirim?
Siz şu anda yeşil kartınız olduğundan eşinize ve çocuğunuza yeşil kart başvurusu yaparak onları permanent resident yapabilirsiniz ama bu işlem 4-5 sene sürer. Bu eşinizin ve çocuğunuzun ABD’ye green kartlı olarak olarak gelmesini sağlar ama bu başvuru işlem süresince onların ABD’de kalmasını sağlamaz. İşlem süresi boyunca onların muhtemelen yurt dışında yaşamaları gerekecektir.
Bu yolu denemek isterseniz, siz iş teklifini kabul edeceksiniz, eşiniz ve çocuğunuz, yeşil kart başvuruları devam ederken ABD’de başka bir vizeyle (H1, E1, E2 veya F1 gibi göçmen olmayan vizelerle) kalmaya devam edecekler. Bu da eşinizin ve çocuğunuzun en az 4-5 yıl bu vizeyi sürdürmeleri demektir.
İkinci bir yol ise; Yeşil kartınızı iade etmeniz. İade işlemi gerçekleştikten sonra, işvereninizin size H1 vizesi, dolayısıyla eşiniz ve çocuğunuzada H4 vizesi almasıdır. Bu şekilde siz aile olarak ABD’de yasal yaşamaya başlayacaksınız ve bir süre sonra aynı işvereniniz size yeşil kart başvurusu yapacaktır. Yeşil kart başvurunuzun süresi eğitim seviyenize göre değişir. Eğer yüksek lisans dereceniz varsa 1 sene içinde, yoksa 5-6 sene içinde siz ve aileniz yeşil karta ulaşabilirsiniz. Buna kara vermeden önce H1 vizesi ve green kartın başvuru ücretlerini ve avukatlık ücretlerinide göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.
Bu arada ABD vatandaşı olmak için gerekli şartları yerine getirmeniz halinde hemen ABD vatandaşı olmanızı öneririm. Bu durumda probleminizi çözmüş, eş ve çocuğunuz için kota beklemeksizin green kart almalarını sağlamış olursunuz.
Ben Türkiye’de yaşamaktayım. Bana geçen Lotto çekilişinde seçildiğime dair yazı geldi. Ben, eşim ve kızım için hemen başvurumu yaptım ve görüşmeye gittim. Görüşme sonrası kızımın ismi listede olmadığı için kızıma yeşil kart verilmeyeceği söylendi. Ne yapmamız lazım?
Geçen sene green kart lottosuna 8.7 milyon başvuru yapıldı ve bu başvurulardan 2.5 milyonu (yani 28%i) kurallara uygunsuzlukdan dolayı red edildi. Yani bu konuda yanlız değilsiniz.
Dosyanızı inceledikten sonra sizin adınıza başvuru yapan firma maalesef sizin başvurunuzu yaparken kızınızın adını başvuruya eklemediğini öğrendik. Üzülerek söylüyorumki bu hata bu aşamada düzeltilemiyor. Onun için başvurunuzu yaparken çok dikkatle ve titiz davranmanızı tavsiye ederim.
Tek önerim siz ve eşiniz green kartınızı almanız ve kızınıza da mümkünse öğrenci veya turist vizesi alarak ABD’ye girişini sağlayıp, daha sonra sizden dolayı green kart almasını sağlamanız.
Ben Ankara, Türkiye’de yaşıyorum ve bana green kart lottosu çıkdiğini belirten bir mektup geldi. Burada erkek berberliği yapıyorum ve orta okul mezunuyum. Hemen başvuruda bulundum ama ABD Konsolosluğu başvurumu eğitim ve iş tecrübemide beyan ederek red etti. Nerede yanlış yaptım ve bu yanlışımı düzeltebilir miyim? Sonrada anladımki çoğumuz şartları tam bilmeden başvurularımızı yapıyoruz. Kısaca şartlar nedir. Ayrıca bazı yerde 50,000 ve bazı yerlerde 55,000 vizeden bahsediliyor, doğrusu nedir?
Bilindiği gibi Lotto programı altında 55,000 kişiye yeşil kart veriliyor. Bu kotanın 5,000’i Nicaraguan and Central American Relief Act (NCARA) altında kullanılmak üzere ayrılmıştır. Dolayısla bu program haricindeki vize sayısı 50,000’dir.
Bu çekilişe başvurmak için minimum bir yaş sınırı yoktur fakat en az lise mezunu olmak veya uzmanlık isteyen bir iş dalında iki senelik iş deneyimi sahibi olmak şart koşulduğundan 18 yaş altında başvuru yapanların minumum şartı yerine getiremeyeceği düşünülebilir.
Konsolosluklar Amerikan Hükemetine bağlı veritabanına göre (O’Net Database) başvuran kişinin mesleğinin en ez iki senelik tecrübe gerektirip gerektirmediğine karar verir. Onun için her meslekde iki seneden fazla tecrübeli olmak yeterli değildir. Mesleğinizin bu şartlara uygunluğunu tesbit etmek için başvuru öncesi bir profesyonal kişiye danışılmalıdır.
Green Card çekilişine katılmak ya da çekiliş kazanıldığı takdirde kartı alabilmek için İngilizce bilmek şartı aranmamaktadır. Ayrıca Amerikan Hükümeti Green Card sahiplerine iş bulma garantisi vermediği gibi ev veya herhangi bir kalacak yerde sağlamaz.
ABD’de 16 seneden beri kaçak yaşamaktayım. Eğer 10 seneden fazla süre ABD yaşayanlara yeşil kart veriliyormuş diye duydum. Doğrumu dur?
ABD’de 10 yıldan fazla kaçak yaşayanlar yeşil kart hakkına sahip olur diye kural yoktur. Ama size karşı ABD’den çıkarılma davası açılmışsa (Removal Proceeding) bu dava sırasında 10 yıldan fazla süredir ABD’de yaşamanız-diğer bir çok hususlarında uygun bulunması ve size veya aile fertlerinden birine olağanüstü güçlük yaratacağını ispatlamanız halinde sizi hakim kararıyla yeşil karta ulaştırabilir.
ABD’de yeşil kartlı olarak yaşıyorum ve yurt dışına seyahat sırasında yeşil kartımı çaldırırım diye çok dikkatle saklıyorum. Yurt dışında bulunduğum sırada yeşil kartım çalınır veya kaybolursa ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Tedbirli olmak açısından böyle bir durumda ABD’ye girişimi nasıl sağlarım?
Yurt dışından dönüşünüzde ve hatta uçağa binebilmeniz için green kartınızın yanınızda olması gerekmektedir. Eğer yolculuk sırasında kartınız kayıp olur veya çalınırsa şunları yapmanız gerekir:
1)Bir polis bürosuna giderek kartınızın kaybını rapor etmeli;
2)Günlük bir gazeteye kayıp ilanı koyup, faturasını ve ertesi gün gazetenin bir kopyasını tedarik etmeli;
3)Bundan sonra en yakın ABD Konsolosluğu’na veya Elçiliği’ne gidip “Transportation Letter” için başvuru yapmanız gerekmektedir.
4)Tedarik ettiğiniz bu belgeyle ABD’ye giriş yaptıkdan sonra en kısa zamanda yeni bir green kart için başvuru yapmalısınız.
Bunun için yeşil kartınızın bir kopyasını diğer eşyalarınız arasında saklamanızda fayda vardır.
Annem beni ziyaret için ABD’ye turist vizesiyle 12 Mayıs 2011 tarihinde NY-JFK havaalınından giriş yaptı. Fakat gümrükdeki görevli 6 aylık vize verdiğini düşünerek yanlışlıkla 11 Kasım 2011 yerine 11 Kasım 2010 tarihini yazmış, yani geçen senenin tarihini yazmış. Bunu düzeltmek için ne yapmamız lazım?
ABD’ye giriş yapanların giriş havaalanlarındaki (“Port of Entry” deki) işlem sonrası verilen evrağın (İ-94 arrival / departüre record) üzerindeki bilgileri tekrar gözden geçirmeleri tavsiye olunur. Herhangi bir hata varsa hemen düzeltilmelidir. Giriş limanları (Port of Entry) ABD Gümrükleri ve Sınırları Korumanın (US. Customs and Border Protection- CBP) kontrolü altındadır. Eğer girişde tanzim olunan belgede (I-94) bir hata var ise bunun aynı ofis tarafından düzeltilmesi gerekir. Eğer giriş yaptığınız havalimanına gidemiyorsanız yaşadığınız yere en yakın uluslararası havaalanına gidip düzeltilmenin yapılmasını sağlamanız gerekir. Bu işlem posta yoluyla yapılamaz. İmmigration ofisleri (USCIS) POE’da yapılan hataları düzeltmez. Ancak bu evrağınızın (I-94) kaybolması halinde USCIS’e başvurmanız gerekecektir.
Evlilikten dolayı yeşil kart başvurusu yaptıktan sonra nasıl bir yol izleniyor? İzah edebilir misiniz?
Başvurunuz Göçmenlik Bürosunun Chicago merkezine gider, fakat görüşmeler oturduğunuz bölgedeki Göçmenlik Ofisleri kanalıyla takip edilir. Başvurunuz sonrası 2-3 hafta içinde başvuru alındı belgeniz, 1-2 ay arasında da parmak izi randevunuz gelir. Göçmenlik Bürosu tarafından belirtilen merkezlerde parmak izi ve fotoğraf çekiminiz ekstra ücrete tabi olmadan gerçekleştirilir. Eğer başvurusunu yapmış iseniz 90 gün içinde de çalışma müsaadeniz ve seyahat belgeniz (Advance Parole) gelir. Ayrıca 4-6 ay arasında da görüşme gününüz size ulaşacaktır. Eşinizle beraber katılacağınız görüşme sırasında sunacağınız belge ve ifadelerle evliliğinizin gerçek olup olmadığı tespit olunacaktır.
ABD’de H1B vizesiyle yaşıyorum ve ABD vatandaşı eşimin yaptığı başvurudan dolayı yeşil kartımı almayı ümit ediyorum. Kartım gelene kadar yurt dışına çıkmam gerekiyor. Ne yapmam lazım?
Normal şartlar altında yeşil kart başvurusu devam ederken (I-485 formunun göçmenlik bürosuna verilmiş olması halinde) yurt dışına seyahat etmek için Advance Parole olarak adlandırılan ve ABD’ye girişinizi temin edecek belgeye ihtiyaç vardır. Eğer bu belgesiz seyahat ederseniz ABD’ye giriş yapamayabilirsiniz. Bu belgesiz seyahat halinde sizin yeşil kart başvurunuzu terk ettiğiniz varsayılmaktadır. Ama siz H1 vizesine (geçerli olduğunu düşünülerek) sahip olduğunuzdan Advance Parole’a ihtiyaç olmadan seyahat edebilirsiniz.
Yeşil kart başvurusu öncesi doktor raporu almamız isteniyor. Doktor muayenesinde nelere bakılıyor?
Başvuru paketine eklenecek belgelerden biride Göçmenlik Bürosuna kayıtlı doktorlardan birisine yaptırtacağınız muayene raporudur. Bu doktorların listesini Göçmenlik bürosunun web sitesinde “USCIS Civil Surgeons Locator” başlığı altında bulabilirsiniz. Doktor sizin ABD’ye girişinize engel olacak bedeni veya ruhi bir probleminiz olup olmadığına bakacaktır. Muayene sırasında Tuberculin (deri testi), HIV ve Syphilis testi yapılacaktır. Ayrıca aşılarınız tam değilse onlar tamamlanacaktır. Herşey normalse kapalı bir zarfın içinde size tamamlanmış I-693 formu verilip başvuru paketinize eklemeniz istenecektir. Bu rapor 1 yıl geçerlidir.
ABD’ye göçmen olarak kabulümün reddine ne gibi sağlık sorunlarım sebep olabilir?
Bunlar 4 madde altında belirtilebilir:
A)Toplumsal sağlık gerekçesiyle bulaşıcı nitelikli hastalıklar
B)Eksik aşılarınızın bulunması
C)Zarar vereci davranışlara sebep olabilecek fiziki ve ruhi rahatsızlıklar
D)Uyuşturucu bağımlılığı
ABD vatandaşıyım ve Türk vatandaşı bir hanımla nişanlandım. Müstakbel eşimi bir an önce ABD’ye getirmek istiyorum. Ne yapabilirim?
Eğer isterseniz nişanlınızı K1 (fiancee) vizesiyle getirebilir ve ABD’de evlenip işlemlerinizi ABD’de takip edebilirsiniz. Ancak nişanlınızın K1 vizesi alabilmesi için şu şartları yerine getirmesi gerekmektedir:
A)Her iki ülkede de evlenmenize yasal engel olmaması;
B)ABD’ye girişten sonra 90 gün içinde evlenmeyi planlamanız,
C)ABD’ye sadece evlenmek için giriş yapıyor olmanız gerekmektedir.
K1 vizesi 6 ay geçerli olup, süre bitiminden önce ABD’ye giriş yapmanız ve girişten sonrada 90 gün içinde evlenmeniz ve ABD’yi terk etmeniz gerekmektedir. Bu süre uzatılamaz. Evlendikten sonrada yeşil kart için yasal işlemlere başlamanız gerekmektedir.
ABD vatandaşı olarak nişanlı vizesi hakkında bilmem gereken başka neler vardır?
ABD vatandaşı olarak nişanlınızın maddi sorumluluğunu taşımaktasınız.
Eğer nişanlınızla 90 gün içinde evlenmez veya nişanlınız bu süre içinde ABD’yi terk etmezse, nişanlınız ABD’ye tekrar giremeyebilir ve siz onu veya gelecekte başka bir nişanlınızı ABD’ye getirmekte zorlukla karşılaşabilirsiniz.
Nişanlım için K1 vizesine mi başvursam yoksa evlenip yeşil kart başvurusu mu yapsam? Hangisi daha çabuk olur?
Her başvurun süresi başvurunun düzgünlüğüne göre değişir. Ama normal şartlarda K1 vize başvurusu daha çabuk sonuçlanır. Başvurulan göçmenlik merkezine göre değişen işlem süreleri K1 vizesi için 5-7 ay arasında değişmektedir. Buna 1-2 ayda konsolosluk işlemleri için eklemek gerekiyor. Buna karşılık yeşil kart işlem süresi ise 9-12 ay arasında değişmektedir.
Evlilik sonrası yaptığım başvuru sonucunda eşim 2 yıllık yeşil kart aldı. Bundan sonra ne işlem yapmam gerekiyor?
Eşiniz şartlı yeşil karta sahibi olup 2 yıl süreyle ABD’de yasal olarak yaşama ve çalışma hakkına sahiptir. Bu sürenin son 90 gün içinde I-751 formunu doldurup şartlı statüsünü kaldırıp, kalıcı yeşil kartını alması gerekir. Bu başvuruyu yaparken halen evli olduğunuzu belirtir belgeleri de sunmanız gerekmektedir.
Nişanlım olan kişi şu anda evli ancak bir iki ay içinde boşanma davası sonuçlanacak. Kendisi için başvuru yapabilir miyim?
Hayır yapamazsınız. Nişanlı vizesi için başvuruda bulunabilmek için her iki tarafında yasal olarak evlenme engeli bulunmaması gerekiyor.
ABD devlet kayıtlarında şahsi bilgilerimi edinebileceğimi öğrendim ama yolunu bilmiyorum. Beni bu konuda aydınlatır mısınız?
The Freedom of Information Act (FOIA), olarak adlandırılan yasa altında herkes Federal hükümet bürolarından kendilerine hatta belirli şartlar altında üçüncü şahıslara ait kayıtları ve bilgileri edinme hakkına sahiptir.
Bu bürolar;
U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS),
Customs and Border Protection (CBP),
Department of State (DOS),
Executive Office of Immigration Review (EOIR) ve
Federal Bureau of Investigations (FBI) dır.
Her büro kendi kayıtlarına sahiptir. Eğer Göçmenlik bürosundaki bilgilere ulaşmak istiyorsanız, Department of Homeland Security’e başvuru yapmanız gerekmektedir.