New York Barosu avukatlarından Cahit Akbulut, yaklaşık 32 yıldır Amerika'da yaşıyor. New York'un en önde gelen avukatlarından biri olan Cahit Akbulut, Amerika'daki reformları ve hukuksal değişiklikleri yakından takip ederek, Amerika'da yaşayan Türkler'in sorunlarına çözüm buluyor.
Akbulut, Amerika'da yaşayan Türkler'in yanı sıra Türkiye'de yaşayanların da 'Amerika'ya nasıl giderim?', 'Green Card'a' nasıl sahip olurum?, 'Amerika'da nasıl ticaret yaparım?' sorularına yanıt arıyor.
Amerika'da yatırım yapmak isteyenlerin E-2 veya EB-5 vizesine başvurabileceklerini söyleyerek en çok talebin bu yönde olduğunu kaydeden Akbulut, merak ettiğimiz sorulara yanıt verdi.
İşte, Gazeteport'un New York Barosu avukatlarından Cahit Akbulut ile yaptığı söyleşi:
GÖÇMENLİK REFORMUNDA SON DURUM
Amerika'daki göçmenlik reformunda son durum nedir? Bu konuda oradaki toplumda olumlu ya da olumsuz nasıl bir algı var?
Bilindiği gibi 1 - 1 buçuk sene evvel senato böyle bir kanun geçirmeye kalktı. Senato bunu onayladı. Kanun olabilmesi için meclisin de onaylaması gerekiyordu. O onay orada gerçekleşmedi. Normalde düzeltilip onaylanabilir hale getirilmesi gerekiyordu. Böyle bir çalışma yapılmadı.
Buna engel olan faktör neydi?
Demokratlarla Cumhuriyetçiler'in sayısal farklılığı buna engel oldu. Bu kanun Demokratlar'ın teklifiydi. Cumhuriyetçiler engel oldu teklifin gerçekleşmesine.
Neden?
Belirli şartlar yerine getirildikten sonra geçirilmesini önerdiler. Tabii bu kanun askıda kaldı. Burada verilen sözler vardı. Başkan'ın sözleri ve iddiası vardı göçmenlerin durumunun düzeltilmesiyle ilgili. Başkan yetkilerini kullanarak kendi düzeltme yaptı ama sınırlı bir düzenleme yaptı. 12 milyon tahmin edilen kaçağın 5-6 milyonunun istifade edebileceği bir karar verdi. Bu da ağırlıklı olarak Amerika'da çocuğu olan, Green Card'lı veya vatandaş çocuğu olanları ve kaçak olanları içeren düzenleme yaptı. 'Sizi sınırdışı etmeyeceğiz ve burada kalmanıza müsaade edeceğiz' dedi.
Ayrıca, herhangi bir suça da karışmış olmamaları gerekiyor sanırım.
Tabii belli kriterler var. Suç işlememiş olmak. Vergileri düzenli veriyor olmak. Tabii ana madde çocuğunun olması ve Green Card'lı olması.
"BEKLEYENLERİN LİSTESİNİ ALDIK"
Türkiye'de birçok vatandaş Green Card'ı nasıl alırım diye merak ediyor.
Bu sorunun üzerine kitap yazılabilir ama en kısa şekliyle açıklayacak olursak ya ailevi ilişki ya da iş başvurusuyla alınabilir. Ailevi derken Green Card'lı veya amerikan vatandaşı olan birisiyle evlilik yoluyla alınabilir. Veya aile bağı olan, çocuğu annesi babası amerikan vatandaşı veya Green Card'ı olan birisi o ilişkiye dayanarak alabilir. Onun ötesinde de bir işverenin sizi sponsor etmesi yoluyla alınabilir. Bunların prosedürleri ve detayları var tabi.
Göçmenlik reformunu Amerika'da yaşayan Türkler de yakından takip ediyorlar mı?
Kesinlikle evet. Daha evvelden bekliyorlardı zaten. Son 1-2 senedir beklenti var. Arayanlar oldu bizi. Onların listesini aldık. Bir durum olursa sizi arayacağız diye.
TÜRK ÖĞRENCİLERİN MERAK ETTİKLERİ
Amerika'nın ekonomik yapısını baz alırsak, önümüzdeki yıl Amerika'ya göçün artacağını düşünüyor musunuz?
Dünyadaki çalkantı Amerika'ya da yansıdı ama şu anda toparlıyor Amerika kendisini. Bunu iş yerlerine bakarak da anlayabiliyoruz. Mortgage sisteminin çökmesiyle ilgili olarak Amerika da sarsıntı aldı. Toparlamadan dolayı buna dayalı olarak da Amerika'ya geliş artıyor. Talep var ama belli bir kota da var. Her zaman var olan bir talep bu.
Amerika'da binlerce Türk öğrenci var. En çok hangi konularda kapınızı çalıyorlar? Hangi konuları merak ediyorlar?
Tabii öncelikle eğitimlerini tamamlamaları gerekiyor. Ondan sonra 1 senelik çalışma süreleri var OPT diye adlandırılan. Bu çalışma süreci bittikten sonra ülkeden çıkmaları gerekiyor. Genelde o süreç devam ederken nasıl uzatılabileceği veya nasıl başka bir vizeye transfer edilebileceğini merak ediyorlar. Bu da H-1 vizesi ile oluyor. Bunun için üniversite mezunu olmanız ve bir işverenin sizi sponsor etmesi gerekiyor. O aşamada sorular geliyor. Nisan ayında başlar başvurular. Ekim ayında sonuçlanır. Nasıl başvurabiliriz nasıl alırız diye soruyorlar genelde.
YATIRIMCI OLARAK AMERİKA'YA GİTMENİN YOLLARI
Peki, Türkiye'deki iş adamları Amerika'ya yatırım yapmak isterlerse nelere dikkat etmeliler? Hangi kriterlere uymalılar?
Şu anda zaten en çok yaptığımız iş bu. Maddi durumu el veren, konum itibariyle ticaret yapmaya elverişli, yeteneği ve kapasitesi olanlara yönelik talep alıyoruz. Onlar için E-2 yatırımcı vizesi var. Bu da onlara geçici çalışma ve oturum izni sağlıyor. Onların eşleri ve 21 yaş altı çocukları istifade ediyorlar. Burada herhangi bir işi olan ve 75 - 100 bin dolar civarındaki yatırımı Amerika'ya kaydırmak isteyenler böyle bir imkandan yararlanabiliyor. Kazancınız düzgünse, Amerika'da yatırım yapmaya koşullar müsaitse ve bunu başarabilecek beceri ve yeteneğe sahipseniz vizeyi almak mümkün. Amerika'da iş yapmaya devam ettikçe tazelenmesi de mümkün.
Yatırımcılar için başka bir yol var mı?
EB-5 vizesi var. Amerika'ya nasıl gelir ve Green Card alırız diye sorulduğunda bunu gösteriyoruz. Tabii iş adamıysan, 100 bin dolar yatırım yapıp Amerika'ya gelebiliyorsun ama Green Card alamıyorsun. Amerika'da 500 bin dolar yatırım yapanlar Green Card alabiliyorlar. Bu yatırımı kendiniz yapabileceğiniz gibi mevcut onaylanmış projelere girerek de yapabilirsiniz. Arasındaki fark birinde parayı siz yönlendiriyorsunuz ama bu parayı yönlendirirken de 10 kişiye iş sahası açmanız lazım. Projelere girerken ise pasif yatırımcı olarak girebiliyorsunuz. Burada 10 kişiyi çalıştırmak sizin sorununuz olmuyor. O paranın orada 5 sene orada olması gerekiyor. 5 sene sonra size getirisi oluyor. Paranızın size iadesi söz konusu. Bununla beraber siz, eşiniz ve 21 yaş altı bekar çocuklarınız da Green Card alabiliyorlar. Şu an en bu yönde büyük talep var. Ticari tecrübe de şart değil.
"HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ ÖN PLANDA OLMALI"
Siz bir hukukçu olarak Amerika'dan Türkiye'yi nasıl okuyorsunuz?
Türkiye, Amerikan medyasında da sık sık yer alıyor. Ben genellikle New York Times'ı takip ediyorum. Her hafta Türkiye'yle ilgili bir haber görmek mümkün. Türkiye'deki siyasi değişimle ilgili olumlu haberler almıyoruz. Negatif bir atmosfer hakim Türkiye'nin siyasi yapısında. Cumhurbaşkanı'nın çıkışları, gereksiz ifadeleri Amerika'da da bir hayli endişe yaratıyor. Fethullah Gülen'le olan çatışmaları, yolsuzluklarla ilgili gelişmeler Amerika gibi ülkelerde kabul edilebilir şeyler değil. Bunları düzeltmeden dünya sahnesine çıkması, kredisini geri kazanması kolay olmayacak. Türkiye'nin değerleri ile gelişmelerin ülkeleri birbirinden farklı.
Türkiye'deki hukuksal işleyişiyle ilgili yorumda bulunabilir misiniz?
Türkiye'deki hukuk ihlalleri ve adamına göre muamele olmaması gereken şeyler. Hukukun üstünlüğü ön planda olması gerekir. Bugün başkasına yapılan haksızlık yarın size yapılabilir. Yarın sizin de hukuka ihtiyacınız olacaktır. Dün ağlatanlar bugün ağlıyor, bugün ağlatanlar da yarın ağlayabilirler.
Kaynak : BAROTURK