Geçtiğimiz yıllarda ABD eski Başkan Yardımcısı Dick Chenney ile bağlantıları nedeniyle sık sık gündeme gelen Haliburton’un eski bir yan şirketi olan Amerika’nın inşaat ve enerji devi şirketi KBR, dolaylı yoldan çalıştırdığı Türk işçilerin, Irak’ta kaçırılıp öldürülmesi nedeniyle ABD’de mahkemelik oldu.
Amerikan Harry Barko Firması, Irak’ta ABD adına gerçekleştirdikleri çeşitli işlerde yolsuzluk yaptıkları, Amerikan devletini zarara uğrattıkları ve KBR firması adına çalışan aralarında 2004 yılında Irak’ta Felluce kenti yakınlarında kaçırıldıktan sonra öldürülen Türk işçi Murat Yüce’nin de bulunduğu, firma adına çalışan Türk işçilerinin can güvenliklerini yeterince sağlanmadığı ve ölümlerine neden olduğu gerekçesiyle dava açtı. KBR’ı mahkemeye veren diğer Amerikan firması “Harry Barko” Murat Yüce'nin de gerekli korunmanın sağlanmamasından dolayı kaçırılıp öldürüldüğünü iddia etti. Amerikan Harry Barko Firması, KBR ve Dauod & Partners firmalarına karşı Amerikan Federal Hükümeti adına açtığı davada, Irak'ta yapılmak da olan askeri inşaatlarda fiyatları şişirdiğini, aldığı paranın karşılığını vermediğini, iş verdiği firma çalışanlarını da Irak'ta gerekli şekilde savunma sağlamadığını iddia etti.
MURAT YÜCE’NİN AİLESİ ABD’DE KBR’DAN TAZMİNAT İSTEDİ, KBR İNKAR ETTİ
Irak’ta acımasızca infaz edilen Murat Yüce’nin ailesinin de ABD Çalışma Bakanlığına başvuru da bulunarak tazminat talebinde bulunduğu öğrenildi. Murat Yüce’nin ailesinin ABD’de ki Avukatı Cahit Akbulut, Murat Yüce’nin Irak’ta ABD’nin dev inşaat ve enerji firması KBR’a taşeron olarak çalışan, Türk firması Tepe İnşaat’a bağlı Bilintur’da çalıştığını belirterek Amerikan Çalışma Bakanlığa tazminat davası açtıklarını, Amerikan Çalışma Bakanlığının başvurularını kabul ettiğini ancak, KBR firmasına bağlı sigorta şirketinin Murat Yüce’nin dolaylı yoldan KBR’a çalıştığını inkar ettiğini söyledi.
KBR SORUMLULUKTAN KAÇMAK İÇİN IRAK’TA YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ ÜRDÜN FİRMASINA SATTI
Akbulut, Irak savaşı sonrasında Irak’da da büyük ihaleler alan KBR firması, bu yükümlülüklerini Ürdün firması olan Dauod & Partners firmasına satarak Irak’daki sorumluluktan bir şekilde de kaçmak istediği belirterek, “Murat Yüce davasında da aynı taktiği kullanan KBR, Murat Yüce’nin çalıştığı firma ile bir ilişkisi olmadığını ve bu yüzden Murat Yüce’in ailesinin tazminat taleplerinin red edilmesi gerektiğini iddia etmektedir. ABD yasaları Irak’ta veya diğer savaş bölgelerinde ihale alan ABD firmalarının çalışanlarını ve hatta yabancı ülkelerden gelen alt yüklenici firmaların çalışanlarını da koruma altına almaktadır. Görev sırasında yaralanan veya ölen işçilerin ailelerine yardım konusunda gerekli çabayı göstermeyen ABD firmalarına karşı cezai uygulama söz konusu, bu konuda çok sayıda Irak mağduru Türk’ün ABD’den tazminat taleplerini Çalışma Bakanlığı kabul etti ve bir çok aile de tazminat aldı” dedi. Akbulut, Murat Yüce davasında da gerçeklerin mahkemede ispatlanacağına inandığını söyledi.
TÜRK MAHKEMESİ MURAT YÜCE DAVASINDA ABD’Yİ KUSURLU BULMUŞTU
Murat Yüce’nin ailesi, Türkiye’de maddi ve manevi tazminat talebiyle mahkemeye başvurdu. Mahkeme acılı ailenin tazminat talebini değerlendirdikten sonra, Murat Yüce’nin kaçırılıp öldürülmesiyle ilgili olarak yüzde 50 teröristleri, yüzde 25 Tepe inşaatı - Bilintur, yüzde 25’de ABD’yi kusurlu buldu. Tepe inşaat mahkeme tarafından tazminat ödemeye mahkum edildi. Yargıtay’ın kararı onamasının ardından Tepe inşaat - Bilintur aileye tazminat ödedi.
MURAT YÜCE IRAK’TA KAÇIRILIP ACIMASIZCA ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ
Irak'ta Tevhid ve Cihad militanları tarafından kaçırıldıktan sonra maskeli ve silahlı teröristler tarafından başına dayanan silahla öldürülen Türk işçi Murat Yüce’nin bir internet sitesinde yayınlanan infaz görüntüleri kamuoyunda büyük tepki toplamıştı. İnfaz anını görüntüleyen teröristler Murat Yüce’ye Türkçe bir bildiri okutmuş ardından başına ateş etmişti.
KBR DAHA ÖNCE TÜRK AİLELERE YÜKLÜ MİKTARDA TAZMİNAT ÖDEMİŞTİ
Amerikan KBR firmasına bağlı, Irak’ta taşeron olarak iş yapan Türk firması Akfen, adına çalışırken 8 yıl önce ortadan kaybolan ve akıbeti hakkında bir daha haber alınamayan Türk işçisi Güngör Özkalp’ın ailesine, KBR'ın sigorta firması yüklü bir tazminat ödemişti. Güngör Özkalp, Irak’a gittikten kısa bir süre sonra kaçırılmış ve Dışişleri Bakanlığı’nın tüm girişimlerine rağmen, fidye isteyen kişilerle kısa bir süre sonra iletişim kesilmişti. Güngör Özkalp’ten haber alamayan ailesinin yasal haklarını öğrenmek için daha önce Irak’ta babasını kaybeden ve daha sonra annesine ABD’den sigorta bağlatan Musa Günday’ın izlediği prosedürle ABD’den yasal haklarını almıştı. Irak’ta 2004 yılında KBR firmasının nakliye işlerini yapan bir Türk firmasında çalışan kamyon şoförü Birdal Sancar’ın ailesi de aynı yolla, nakliyat Firmasının KBR’a taşeron olarak çalıştığını ispat etmiş ve KBR’dan yüklü bir miktar tazminat almıştı.
SAVAŞ SONRASI KAZANIP BÜYÜYEN DEV ŞİRKET
30 bin çalışanı bulunan ve gerçekleştirdiği uluslararası inşaatlarda çok sayıda taşeron firmayla iş yapan KBR (Kellogg Brown & Root) 2. Dünya Savaşı, Vietnam Savaşı, Kosova, Afganistan ve Irak savaşları ardından bu ülkelerin yeniden yapılanması için aldığı milyarlarca dolarlık ihaleler adından söz ettirmişti. Şirket, savaş karşıtlarının bir numaralı hedeflerinden biri haline gelmiş, Amerikan derin devletiyle ilişkilendirilmişti. Uzun yıllar Amerika’nın dev inşaat şirketi Haliburton’un bünyesinde bulunan bir şirket olan KBR, 1995 – 2000 yıllarında Haliburton CEO’su olan ABD eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin yönetiminde çalışmıştı. KBR, 2007 yılında Haliburton gurubundan ayrılmıştı. ABD’nin sendikasız en büyük inşaat firması olan KBR aynı zamanda da Amerikan ordusunun en büyük inşaat işlerini yapan firma olarak da tanınıyor. (ANKA)